MENÜ

 

A masszázs hatásai

 

Hatása a bőrre

A masszázs erősíti a faggyú- és izzadtságmirigyek kiválasztó munkáját, eltávolítja az elhalt hámsejteket, javítja a bőr anyagcseréjét, puhítja a hegeket és erősíti a szervezet védekezőképességét. Elősegíti a bőr rugalmasságának megőrzését, ezáltal lassítja öregedését.

Hatása az idegrendszerre

Bizonyos masszázstechnikák hatékonyan csökkentik az érző idegvégződések érzékenységét, ezért ezeket gyakran alkalmazzák fájdalomcsillapításra ideggyulladás és idegfájdalmak esetén. A lágy fogások stimulálják a mozgatóidegeket, emelik az izmok ingerelhetőségét.

Hatása a pszichére

Egyes technikák nem csupán a mozgásszervi betegségek esetén, hanem mentális értelemben is hathatós segítséget nyújthatnak.
A lágy masszázsfogások megnyugtatják az idegeket, szabaddá teszi a légzést, oldja a feszültségeket , segítenek az ellazulásban. Előfordulhat, hogy masszázs közben a páciens egyszerűen álomba merül Ez is a test, a lélek és az elme mély ellazulásának jele.

Hatása az izmokra és ízületekre

A masszázs hatására a megfeszült ellazulnak (detonizálás), az ernyedt izomzat pedig újult erőre kap, helyreállhat a normál izomfeszesség.
Intenzív testmozgás után az anyagcsere során termelődő tejsav lerakódik az izomszövetekben, ami izomlázat, izomgörcsöket eredményezhet.
A masszázs elősegíti a tejsav eloszlását és kiürülését a fáradt izomzatból, ezáltal enyhíti a fájdalom és fáradtságérzetet. A sportolók verseny előtti felkészítése során alkalmazott masszázs segít a fáradtság csökkentésében, javítja az izomtónust, fokozza az izom rugalmasságát és az összehúzódás erejét növelve, erősíti az izmokat.

Hatása a csontokra

Csont, vagy izületi sérülések után, mivel az izmok és ízületek mozdulatlanságra kényszerülnek, lelassul a helyi vérkeringés, nyirokpangás következik be, ez pedig duzzanathoz, izomletapadásokhoz vezet. Megfelelő masszázs alkalmazásával felgyorsíthatjuk a vér- és nyirokkeringést, eloszlik a duzzanat, fellazul az összetapadás, és az ízület visszanyeri egészséges aktivitását.

Hatása a vérkeringésre

A masszázs akár többszörösére is növelheti a felületes és a mélyen fekvő testszövetek vérellátását. A vérellátás javítja a sejtek oxigén- és tápanyagellátását. Emellett az érintés és az élénkebb vérkeringés a nyirokrendszer működését is serkenti, amitől javul a lerakódott salak és méreganyagok kiválasztásának és elszállításának hatásfoka.
A vér- és a nyirokkeringés megélénkülése gyúrással érhető el. A megfelelő immunvédekezés alapja pedig nem más, mint a kielégítő vérkeringés és a jól működő nyirokrendszer.

Hatása a szervekre

A masszázs belső szerveink működésére is hatással van. Ez abból adódik, hogy belső szerveink kapcsolatban állnak bőrünk bizonyos zónáival, és köztük reflexszerű (automatikus) reakciók léphetnek fel. A bőr ilyen jellegű zónáinak célirányos masszírozásával befolyásolhatjuk egyes szerveink, mint például a vese, a máj vagy a szív működési zavarait. ezen az elven alapul a láb reflexzónáinak masszírozása, valamit a kötőszöveti massz

A klasszikus masszázs folyamatai

E masszázsnál négy műveletet alkalmaznak: simítás, dörzsölés, gyúrás és vibráció. A procedúra céljától függően a klasszikus masszázs lehet helyi, gyógy-, frissítő és még sok más fajta. A klassszikus masszázs általános szabályaihoz tartoznak az alábbiak:

– nem kelthet kellemetlen érzést;
– a fájdalmas gócoknál (isiász, izületi gyulladás) csak felszíni masszázs alkalmazható;
– a páciensnek kényelmesen, maximálisan laza izmokkal kell elhelyezkednie;
– a masszőrnek a nyirokutak mentén a legközelebbi nyirokcsomók irányában kell végeznie mozdulatait.

Ez a nyirokáram, s következésképp, a masszírozó mozdulatok vázlatos képe (lásd a mellékelt ábrán).

Simítás.

A masszőr e művelettel kezdi és fejezi be a kezelést. Kezével egyszerűen simogatja a pácienst. A simítások különbözőképpen végezhetők: felszínen vagy mélyen, folyamatosan vagy kisebb szünetekkel, ujjak segítségével, egész tenyérrel vagy csak annak élével, gereblyéző vagy csipdeső mozdulattal.

Egy kezelés során nem feltétlenül kell alkalmazni az összes műveletet. Minden a masszőr egyéni stílusától és az Ön "elkényeztetettségétől" függ. Viszont minden esetben felszíni simításokkal kell indítani, s csak fokozatosan lehet áttérni a mélyebb, változatosabb műveletekre.

Dörzsölés.

E művelet emlékeztet a simításokra, de mivel nagyobb erővel történik a ráhatás, a bőr elmozdul az alatta levő szövetekhez képest. Erősödik a vérkeringés, az izmok és inak megnyúlnak, felszívódnak az izületi lerakódások, csökken a neuralgiás fájdalom. A dörzsölést nem csak a nyirokáramlás irányában lehet végezni.

Ellenkező irányban is lehet. Nem csak tenyérrel lehet dörzsölő mozgást végezni. Lehet ököllel is. A masszírozott testrész "fűrészelhető" a tenyér élével, a kezet, lábat "gyalulni" vagy "facsarni" is lehet, mint ahogy a mosott fehérneművel tesszük.
A klasszikus masszázsban a dörzsölő műveletek a simítások után következnek, de megelőzik a náluknál is intenzívebb, gyúró jellegű masszázst.

Gyúrás.

A Masszőr ujjai puhán megragadják, emelgetik, dögönyözik, préselik az izmokat, így hatnak rájuk és a bőr alatti zsírszövetekre. Ezzel fokozzák az izomtónust, növelik az izmok összehúzódó képességét, javítják a vérkeringést. A gyúrás az izmokra történő ráhatás alapvető formája. Attól függetlenül, hogy túl feszesek vagy lazák az izmok, a gyúrás kiegyensúlyozó hatással van rájuk.

A gyúrás művelete emlékeztet arra, ahogy a tészta nyújtása történik. Tulajdonképpen mindent lehet csinálni, az eredmény a fontos: a gyúrás tárgya legyen megnyújtva. Az izmokat lehet csipkedni, a felületek elmozdíthatók egymáshoz képest, lehet rángatni, szorítani, húzogatni, nyomkodni vagy sodorni. Minden a masszőr kézerejétől és a páciens mazohizmusától függ.

Az első kezelés során azonban nem javasoljuk a gyúrás intenzív formáit. A páciensnek először meg kell szoknia a masszázst, ellenkező esetben a kezelés másnapján egész testében "összetörtnek" érzi magát, ugyanúgy, ahogy az edzetlen test kemény munka vagy sportolás után izomlázat érez.

Vibráció.

A vibráció nem önálló művelet, hanem művelet-együttes. Általában a masszőr kezének valamelyik testszövetre irányuló rezgő mozgását nevezik így. A kéz megmaradhat a test valamely pontján (stabil vibráció) de változtathatja is a helyét. Hasmasszázsnál ez a rázó mozgás a hatékony, miközben a kéz úgy mozog, mint ahogy szitálás közben a liszt szóródik szét. E művelet a belek perisztaltikájának javításával megszűnteti a székrekedést.

Végtag-masszázsnál a masszőr úgy rázogatja a páciens kezét vagy lábát, mint egy kis szőnyeget. Ezt a műveletet rossz vérkeringés, izületi fixálódás esetén vagy sportmasszázs céljaira használják. A hát, mell, far masszázsánál a masszőr kéz éllel ütögeti az adott testfelületet. A teljes tenyérrel történő ütögetés a paskolás, az ököllel történő pedig a kalapálás nevet viseli.

A masszőr kezét a vibráció veszi igénybe a legjobban, ezért elektromos masszázs is alkalmazható. Villany masszírozó eszközök nagy választékban kaphatók, kezdve az apró készülékekkel (kisebb izületek, az arc masszázsa), egészen a vasaló nagyságú és -súlyú gépekig. A gépi masszázs ideális kiegészítője a kézinek, alkalmazása ezért nem a kontárság bizonyítéka.


A masszázs hatásának fokozása (minőségi) illóolajokkal

Az illóolajokat általában a gyógynövények különböző részeiből vonják ki és használják fel -többek között- masszázs olaj készítéséhez. A masszázs és az illóolajok kölcsönösen felerősíthetik egymás hatását, ha megfelelően alkalmazzuk őket.

Masszírozás során az illóolaj jobban felszívódik, mintha csak simán bekentük volna a testfelületet. Ilyenkor az alkotórészek a bőrön át bekerülnek a mélyebb szövetekbe, erőteljesebb gyógyhatástgyakorolva a szervezetre. Az olaj síkosabbá teszi a bőrt és a kéz könnyedén mozoghat a kezelendő felületen.

A kereskedelemben rendkívül sokféle olajkivonat kapható. Csak ki kell választanunk az igényeinknek legmegfelelőbbet, vagy el kell készítenünk otthon. Az olajkivonatok természetesen nagyon tömé­nyek, hígítás nélkül izgathatják a bőrt, ezért mindig valamilyen olajos oldószerrel kell összekeverni őket.

Általában növényi olajat, például mandula-, szója-, szőlő-, avokádó- vagy búzacsíra-olajat szokás hasz­nálni. Ha mi magunk akarjuk elkészíteni masszázsolajunkat a jótékony hatású növényi olaj-kivonatokból, akkor a kivonat 2 százalékát kell hozzákeverni az olajos alaphoz.

A tíz leghasznosabb növényiolaj-kivonat (hatása és alkalmazása):

KAMILLA

Nyugtató, mérsékelten antiallergén.     Havivérzést megelőző feszült idegállapot, emésztési problémák, veseelégtelenség, szénanátha, akne, ekcéma és más bőrelváltozások esetén.

EUKALIPTUSZ

Fertőtlenítő, élénkítő.  Megfázás, tüsszögés, hörghurut, vírusos fertőzések, izomfájdalmak, reumás panaszok esetén.

GÓLYAORR

Mérsékelten összehúzó, : bőrnyugtató, mérsékelten vizelethajtó, nyugtató.   Vágásos sérülések, gombás fertőzések, rovarcsípések, ekcéma, zúzódások, vízvisszatartás, gyengeség esetén.

LEVENDULA

Mérsékelten fájdalom-csillapító, fertőtlenítő, altató.    Fejfájás, egyéb fájdalmak, sebek, zúzódások, rovarcsípések, zsíros bőr, akne, vizenyő, enyhe depresszió esetén.

RÓZSA

Fertőtlenítő, mérsékelten nyugtató, altató, antidepresszáns. Arcüreggyulladás, gégebántalmak, vértolulás, vizenyő, arcduzzanat, keringési problémák (hajszálér-törékenység), a havivérzést megelőző fájdalmak és feszült idegállapot, a klimax tünetei, libidócsökkenés, anorexia esetén.

ROZMARING

Mérsékelten élénkítő, összehúzó. Fizikai és idegkimerültség, memóriazavarok, légzési problémák, reumás fájdalmak, nagy testi igénybevétel okozta fájdalom, zsíros haj esetén.

SZANTÁLFA

Fertőtlenítő, afrodiziákum, segíti az ellazulást a masszázs során.   Száraz, repedezett bőr, akne esetén.

MAJORÁNNA

Mérsékelten fájdalom-csillapító, mérsékelten nyugtató, altató, keringésjavító. Havivérzés fájdalmak, fejfájás, garatbántalmak, gombás fertőzések, akne esetén.

JÁZMIN

Antidepresszáns. afrodiziákum, segíti az izom-összehúzódást a szülés során.   Depresszió esetén, különösen szülés után.

NARANCSVIRÁG

Mérsékelten nyugtató, keringésjavító mérsékelten fájdalomcsillapító. Álmatlanság, kimerültség, depresszió, akne, havi vérzés előtti fájdalmak és feszült idegállapot, hátfájás esetén.

 

 

 

 

 Hírek

 • Könyvajánló
  2010-08-13 22:29:01

  A mindenható humán bioenergia áramoltatása (könyv itt) Van-e a kéznek gyógyító ereje? Igen, ezt hiszem, és meg vagyok róla győződve! Mindenki, akinek valamilye fáj, ösztönösen ráteszi beteg testrészére a kezét. Mindegyik anya a kezével hűsíti gyermeke lázas fejét, és a hasfájós csecsemő hasát is a kezével simogatja. Gondoljunk az ősrégi kifejezésre "kezelés", ahol szintén a kéz a gyógyító eszköz. Az orvosok is először a kezükkel vizsgálják meg a beteget, mielőtt bármilyen orvosi eszközt vennének elő. Az én időmben az orvosok a pulzust a kezükkel mérték, és a testemet is végigtapogatták, hogy rájöjjenek, ...bővebben>>>

 • EGÉSZSÉGSULI
  2010-08-13 22:24:25

  A tudatos, sikeres élethez sok minden kell. Az egészséget tanulni is lehet, erre egy kiváló helyet javasolok: www.egeszsegsuli.hu. itt "Tanuld magad egészségesre"

 • Miden nap...
  2009-11-11 15:13:19

  Minden nap felkelünk , reggelizünk, (vagy nem), tornázunk, (vagy nem), tisztálkodunk (vagy nem?) és rohanunk dolgozni (vagy nem). Van aki még egy két füstrudacskát is elhasznál egészsége trenírozására (vagy nem?). És múlnak az évek kopunk és fogyunk (vagy nem?). Bölcsebbek leszünk (vagy nem?). De hova rohanunk!! Meg kellene már állni néha, mert nem lesz mire. Vagy nem?

Asztali nézet